Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

12ο μάθημα | σχεδιασμός γραμμών κοπής

- Τελικός έλεγχος θόλων και αξόνων.
- Σχεδιασμός των γραμμών κοπής στο ξύλο.
- Ιεράρχηση και οργάνωση των εργασιών κοπής σε συνεργασία με τον μακετίστα Ν. Παντελαίο

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

προαιρετικό μάθημα | μακέτες εργασίας

Προαιρετικές ώρες εργασίας στο εργαστήριο για την κατασκευή μακετών εργασίας (18:00 - 21:00). Παράλληλη ανατροφοδότηση με σχόλια και διορθώσεις.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

11ο μάθημα

α΄μέρος (15:00-18:00):
Design Freeze - τελική επιλογή σχεδίων προς υλοποίηση

β΄μέρος (18:00-21:00):
Σχεδιασμός και διάνοιξη θόλων τροχών στο ξύλο.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

προαιρετικό μάθημα | μακέτες εργασίας

Προαιρετικές ώρες εργασίας στο εργαστήριο για την κατασκευή μακετών εργασίας (18:00 - 21:00). Παράλληλη ανατροφοδότηση με σχόλια και διορθώσεις.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

10o μάθημα | μακέτες εργασίας


α΄μέρος (15:00-18:00):
Κατασκευή μακετών εργασίας. Διορθώσεις - ανατροφοδότηση

β΄μέρος (18:00-21:00):
Διανομή ξύλων. Σχεδιασμός και διάνοιξη θόλων τροχών στο ξύλο.

Το Εργαστήριο ευχαριστεί θερμά τον Γιάννη Νικολάου, παλαιότερο φοιτητή του μαθήματος για την πολύτιμη βοήθειά του στην εκπαιδευτική και κατασκευαστική διαδικασία. (φωτογραφία: Ναταλία Μπουτάση)

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

προαιρετικό μάθημα | μακέτες εργασίας

Προαιρετικές ώρες εργασίας στο εργαστήριο για την κατασκευή μακετών εργασίας (18:00 - 21:00). Παράλληλη ανατροφοδότηση με σχόλια και διορθώσεις.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

9o μάθημα | workshop τεχνικού μακετίστα





































Το workshop διενεργήθηκε από τον τεχνικό/μακετίστα Ν.Παντελαίο, ειδικό στην κατασκευή τρισδιάστατου μοντέλου και περιέλαβε την παρουσίαση και εισαγωγή των φοιτητών στις τεχνικές χρήσης των παρακάτω εργαλείων και εργαλειομηχανών:
-  κοπίδι
-  δράπανο 
-  τριβεία χειρός (παλινδρομικά, περιστροφικά)
-  ταινιολειαντήρας χειρός (τριβείο "δάχτυλο")
-  επιτραπέζιο περιστροφικό τριβείο
-  μικροδράπανο ("dremel")
-  θερμοκόφτης επιτραπέζιος
-  δισκοπρίονο

Τον ευχαριστούμε θερμά.

______________________

περισσότερα στοιχεία για το εργαστήριο κατασκευής τρισδιάστατου μοντέλου του Ν.Παντελαίου εδώ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

προαιρετικό μάθημα | μακέτες εργασίας

Προαιρετικές ώρες εργασίας στο εργαστήριο για την κατασκευή μακετών εργασίας (18:00 - 21:00). Παράλληλη ανατροφοδότηση με σχόλια και διορθώσεις.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

8ο μάθημα | προσχέδια ιδεών

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσιάστηκαν εναλλακτικά προσχέδια ιδεών από όλους τους φοιτητές και ξεκίνησε η κατασκευή των μακετών εργασίας. Ακολούθησε ανατροφοδότηση με σχόλια και διορθώσεις.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

χρονοδιάγραμμα εργασιών | rolling stories


Παρακαλώ τυπώστε το χρονοδιάγραμμα και τηρήστε το πιστά. Ο καθένας/καθεμία από εσάς φέρει την ευθύνη της τήρησης των ημερομηνιών. Οι προγραμματισμένες εργασίες θα ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια χρειαστεί να απουσιάσει για σοβαρό λόγο, θα πρέπει να φροντίσει για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών του εκ των προτέρων.

Οι φοιτητές θα εισέρχονται στο χώρο των εργαλείων / εργαλειομηχανών ανά ομάδες των 4-5 ατόμων. Οι ομάδες θα ορίζονται στην αρχή κάθε μαθήματος σύμφωνα με τη σειρά προσέλευσης.

(με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι προγραμματισμένες εργασίες που δεν μπορούν να αλλάξουν ημερομηνία)


ανακοίνωση | δύο διαλέξεις Juhani Pallasmaa

Θέμα: Δυο διαλέξεις του Juhani Pallasmaa_21 & 22 Νοεμβρίου 2018


Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Juhani Pallasmaa θα δώσει διάλεξη στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιελ Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο:

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δείτε εδώ το περιεχόμενο της διάλεξης και πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση:


____________________________________________________


Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Juhani Pallasmaa θα δώσει διάλεξη στο αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, με τίτλο:

TWELVE THEMES IN MY DESIGN WORK
-  interplay of thought and form


"Θεράπευσα την αρχιτεκτονική για πενήντα χρόνια (1962-2012), εργάστηκα στον αστικό και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό εκθέσεων και προϊόντων, καθώς και στη γραφιστική. Συνεργάστηκα με πολυάριθμους καλλιτέχνες. Καλύπτω μια κλίμακα σχεδιασμού από ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο Ελσίνκι μέχρι το αναμνηστικό χρυσό μετάλλιο για τον ύμνο της Φινλάντια του Γιαν Σιμπέλιους και προωθητικό υλικό για το νέο άρωμα που δημιούργησε πρόσφατα μια διεθνής εταιρεία αρωμάτων. Από τη δεκαετία του 1970, άρχισε να με απασχολεί όλο και εντονότερα το γράψιμο κι έτσι, μόλις ολοκλήρωσα τον κύκλο της δουλειάς μου ως σχεδιαστή, αφοσιώθηκα πλήρως στη συγγραφή και στις διαλέξεις. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί πάνω από 60 βιβλία μου και πάνω από 400 άρθρα μου σε τριάντα γλώσσες. Γράφω ωστόσο με τον ίδιο τρόπο που έκανα τα σκίτσα μου για το σχεδιαστικό μου έργο, αυθόρμητα και συνειρμικά, χωρίς δηλαδή να δομώ εκ των προτέρων τις σκέψεις μου. Η γραφή είναι για μένα μια διαδικασία εξερεύνησης, όπως ακριβώς και το ελεύθερο σκίτσο του προσχεδίου στην αρχιτεκτονική: Δεν ξέρεις εκ των προτέρων πού θα σε βγάλει. Θεμέλιο της μεθόδου μου είναι να αφουγκράζομαι τους ίδιους τους τρόπους με τους οποίους σκέφτομαι και εργάζομαι και να συντονίζομαι μαζί τους και το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα αναπάντεχο δώρο, αλλά και έκφραση της συνειδητής μου πρόθεσης. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός απλώς έδωσε τη θέση του στη συγγραφή ως νοητική διεργασία, αφού και στις δύο περιπτώσεις νιώθω ότι ασκώ αρχιτεκτονικό έργο, αρχιτεκτονική των λέξεων και των μορφών αντίστοιχα. Όπως είπε ο Βιτγκενστάιν: “Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική μοιάζουν: Και οι δυο μας εμπλέκουν στην επεξεργασία του ίδιου μας του εαυτού.”

Νωρίς συνειδητοποίησα ότι στο σχεδιαστικό μου έργο επανέρχομαι κάθε τόσο σε ορισμένα μοτίβα και θέματα, συνδυάζοντας και παραλλάσσοντάς τα. Δεν πρόκειται τόσο για μορφολογικές κατευθύνσεις, όσο για προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις, συχνά από την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Για τη διάλεξή μου επέλεξα δώδεκα θεματικούς άξονες:
τη [συνεχόμενη] γραμμή, την οπή, τον κύκλο, την αψίδα  /
την άρθρωση, την αφή, την ύλη-χρώμα /
το φως, το τοπίο, το κλιμακοστάσιο, τον κίονα /
τον χρόνο

Τα ονόματα θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά, το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για αισθητικά μοτίβα ή προκαταλήψεις σχετικά με την ορολογία, αλλά για εμπειρικές και υπαρξιακές κατηγορίες της μνήμης.
Εξάλλου, τα σχέδιά μου έχουν θέμα τον κόσμο, τα απέραντα μυστήρια και τα μυστικά του."

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

O Juhani Pallasmaa έχει γράψει πάνω από 60 βιβλία μέσα από τό πολυαισθητηριακό και υπαρξιακό βίωμα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε πρύτανης του Ινστιτούτου Design στο Ελσίνκι, καθηγητής και κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (νυν Πανεπιστήμιο του Aalto) και διευθυντής του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής στην ίδια πόλη. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και προσέφερε μαθήματα, διαλέξεις και εργαστήρια σε πολυάριθμα πανεπιστήμια σε Ευρωπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Έχει βραβευθεί και τιμηθεί τόσο για το συγγραφικό όσο και για το αρχιτεκτονικό του έργο στη Φινλανδία και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Pritzker από το 2008 ως το 2014  και αναγορεύθηκε πέντε φορές επίτιμος διδάκτωρ στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και την τεχνολογία.

Η διάλεξη θα γίνει στ' αγγλικά.


Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

7ο μάθημα | προσχέδια ιδεών

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσιάστηκαν εναλλακτικά προσχέδια ιδεών από όλους τους φοιτητές. Ακολούθησε ανατροφοδότηση με σχόλια και διορθώσεις.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

6ο μάθημα | εισαγωγή στη 2η εφαρμογή εξαμήνου





















Η εκφώνηση της 2ης άσκησης που καλείστε να εκπονήσετε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ανακοινώθηκε, αναλύθηκε και έχει αναρτηθεί στη δεξιά στήλη στο σύνδεσμο (ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β.Σ. 3 / 2η εφαρμογή εξαμήνου)

- Εισαγωγή στη χρήση εργαλείων για την κατασκευή μακετών εργασίας από εξηλασμένη πολυστερίνη (θερμοκόφτης, τρυπάνι, περιστροφικό τριβείο)
- περιγραφή ζητούμενων
- εισαγωγή στους κατασκευαστικούς περιορισμούς

6ο μάθημα | intersect faces



Εισαγωγή στην εντολή intersect (with model, with selection) για την τομή μεταξύ στερεών. Αναλυτικές οδηγίες στο παραπάνω video. 

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

5ο μάθημα | follow me - section plane - scenes



παραδείγματα αντικειμένων που σχεδιάστηκαν με την εντολή follow me


















Εισαγωγή σε νέες προχωρημένες εντολές σχεδίασης του SketchUp:

-  εντολή follow me για την κατασκευή στερεών που προκύπτουν από περιστροφή ή σύρσιμο ενός προσχεδιασμένου σχήματος

Ακόμη εξετάστηκαν οι εντολές:

-  section plane (δημιουργία τομών με τη βοήθεια συρόμενου επιπέδου τομής - section plane)
-  scenes (δυνατότητα αποθήκευσης σκηνών από συγκεκριμένη οπτική γωνία και μετάβασης από τη μία στην άλλη με ομαλή κίνηση - animation)

Αναλυτικές οδηγίες για τις εντολές section plane και scenes στο παρακάτω βίντεο:



_______________________________________________________

μέχρι το επόμενο μάθημα καλείστε να αποστείλετε με e-mail:

α] ένα αρχείο με 3-4 αντικείμενα δικής σας έμπνευσης, σχεδιασμένα με την εντολή follow me
β] το ραδιοφωνάκι τελειωμένο (αν δεν το έχετε ήδη παραδώσει)

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

4o μάθημα | χρώματα - υλικά

Εντολές εισαγωγής χρωμάτων και υλικών στο Sketch Up

















μενού Window/Materials
- για τη διαμόρφωση και την εισαγωγή χρωμάτων στο μοντέλο
- για τη διαμόρφωση και την εισαγωγή υλικών στο μοντέλο
- για τη ρύθμιση του βήματος επανάληψης στο pattern του επιλεγμένου υλικού

Συμπληρωματικές εντολές:
- μενού Window/Styles (για τις εναλλακτικές απεικονίσεις του μοντέλου: με/χωρίς υλικά, διάφανο, με εμφάνιση των κρυμμένων γραμμών κ.ο.κ.)
- μενού View/Customize Toolbars/Standard Views (για τη μετάβαση σε προκαθορισμένες όψεις: κάτοψη, άνοψη, πλάγιες όψεις κ.τ.λ.)
















[3d model design: G.Liamadis - inspired by Braun Radio]

______________________________________________________
μέχρι το επόμενο μάθημα καλείστε να αποστείλετε με e-mail:

το ραδιοφωνάκι τελειωμένο. Στο αρχείο του SketchUp πρέπει να περιλαμβάνονται 3 απεικονίσεις: ένα explode view με τα επιμέρους εξαρτήματα (components) σε απόσταση μεταξύ τους, μία οπτική του ραδιοφώνου συναρμολογημένου και μία τρίτη με υλικά και σκιές (για τις σκιες, ενεργοποιήστε το "shadows" στα μενού view και window και δοκιμάστε τις σκιες που προκύπτουν από τη μεταβολή των παραμέτρων της ώρας και ημερομηνίας - διαφορετικά αναζητήστε οδηγίες στο google).

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

3ο μάθημα | σχεδιασμός με components






















εισαγωγή στο σχεδιασμό αντικειμένων με εξαρτήματα (components):

- εντολές make component / explode
- αποθήκευση και ανάσυρση έτοιμων εξαρτημάτων (components)
- εντολή μεγέθυνσης/σμίκρυνσης (scale)
- εντολή περιστροφής (rotate)
- εντολή περιστροφής component (με την εντολή move, επιλέγοντας επίπεδο περιστροφής και σημαδεύοντας σε ένα από τα κόκκινα +)


____________________________________

άσκηση μέχρι την επόμενη φορά:
Προσπαθήστε να (επανα)σχεδιάστε το ραδιοφωνάκι με τη λογική των components. Σχεδιάστε τα επιμέρους εξαρτήματα του ραδιοφώνου ανεξάρτητα (βάση, καπάκι, μπροστά - πίσω και πλαϊνές πλευρές, κουμπιά, λουράκι, κεραία), αποθηκεύστε τα στα components και συναρμολογήστε το σύνολο του ραδιοφώνου. Το τελικό αρχείο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ραδιοφωνάκι συναρμολογημένο και ένα exploded view με διαστασιολογημένα κομμάτια (components).

2o μάθημα | βασικές σχεδιαστικές αρχές του SketchUp

Εισαγωγή στις βασικές σχεδιαστικές αρχές του προγράμματος SketchUp.
- εισαγωγή, ρυθμίσεις
- επανάληψη στις βασικές εντολές (draw line, draw rectangular, draw circle, push/pull, orbit, move, copy, multiple copies)
- εισαγωγή σε νέες εντολές:
  - guides / βοηθητικές γραμμές
  - scale / μεγέθυνση, σμίκρυνση, επιμήκυνση
  - rotate / περιστροφή
  - make component / σχεδιασμός εξαρτήματος
  - explode / διάλυση ενός εξαρτήματος (component) ή γκρουπ (group) στα επιμέρους στοιχεία του

Εξωτερικός σχεδιασμός του ραδιοφώνου της άσκησης.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Google SketchUp ως δημοφιλές πρόγραμμα γενικής σχεδίασης διαθέτει πολλές διαθέσιμες πληροφορίες όπως tutotrials, αναλυτικές γραπτές οδηγίες για τη χρήση εντολών, επεξηγηματικά βίντεο κλπ. Έτσι, για οποιεσδήποτε απορίες υπάρχουν εκτός μαθήματος, μπορείτε να αναζητάτε βοήθεια στο Google πληκτρολογώντας το αντίστοιχο ερώτημά σας σε μορφή "how to ........... in Sketch Up" (λ.χ. "how to draw a sphere in SketchUp").

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

1ο μάθημα | Εισαγωγή στο SketchUp


















Καλωσορίσατε στο Βιομηχανικό Σχεδιασμό 3.

Υπενθυμίζω ότι η ύλη του εξαμήνου αυτού περιέχει τη διδασκαλία αρχών σχεδιασμού σε Η/Υ, γεγονός που προϋποθέτει την αδιάλειπτη παρουσία σας στο μάθημα!
Τυχόν απουσίες, δημιουργούν δυσαναπλήρωτα κενά στην εκμάθηση [ατομικά] και γενικότερο πρόβλημα ροής του μαθήματος [για όλους μας]. Παρακαλώ λοιπόν να προσέρχεστε ανελλιπώς , κάθε Τετάρτη στις 15:00, στο μάθημα.

Το λογισμικό στο οποίο θα δουλέψουμε ονομάζεται Google Sketch Up Make και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το link: http://www.sketchup.com/download
Στο "I plan to use SketchUp for" επιλέγετε "personal projects", και στο "profession/interests" επιλέγετε "product design". Συμπληρώνετε το mail σας και πατάτε "Download". Πατάτε διπλό κλικ στο αρχείο που έχει "κατέβει" στον Η/Υ σας για να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Στην περίπτωση που οι τεχνικές προδιαγραφές του υπολογιστή σας δεν καλύπτουν τις ανάγκες του προγράμματος, τότε κατεβάστε μια παλαιότερη έκδοση του SketchUp Make από το link: https://help.sketchup.com/en/downloading-older-versions . Σε κάθε περίπτωση μην κατεβάζετε την έκδοση Pro, γιατί δεν είναι δωρεάν.

Η πρώτη άσκηση εκμάθησης του προγράμματος είναι να σχεδιάσετε το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο από το ραδιοφωνάκι της φωτογραφίας στο πρόγραμμα Google Sketch Up. Βρείτε την αναλυτική εκφώνηση της άσκησης στη δεξιά στήλη (Ασκήσεις Β.Σ. 3 / 1η εφαρμογή εξαμήνου)

Καλό εξάμηνο!

___________________

Στο 1ο μάθημα έγινε ήδη μια εισαγωγή στις βασικές σχεδιαστικές αρχές του προγράμματος SketchUp.
- εισαγωγή, ρυθμίσεις
- βασικές εντολές (draw line, draw rectangular, draw circle, push/pull, orbit, move, copy)
Μέχρι την επόμενη φορά εγκαταστήστε το πρόγραμμα και πειραματιστείτε με τις βασικές εντόλες, επιχειρώντας να σχεδιάσετε το ραδιοφωνάκι.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Έναρξη μαθημάτων Βιομηχανικού Σχεδιασμού 3



§   Τί είναι ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός;
§   Ποιές είναι οι ερευνητικές δραστηριότητες και οι πρακτικές του εφαρμογές;
§   Πώς σχεδιάζονται τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας;
§   Τί είναι η λειτουργικότητα, η εργονομία και η σημειωτική;
§    Πώς το design μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα απαντηθούν στον κύκλο μαθημάτων του Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα μαθημάτων για το 2018-19 περιλαμβάνει:
-     προσκεκλημένους ομιλητές (ακαδημαϊκούς και designers)
-     οπτικοακουστικές παρουσιάσεις
-     προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ
-     ασκήσεις παρατήρησης
-     σχεδιαστικές και κατασκευαστικές εφαρμογές

Το μάθημα Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1 ξεκινά την Τετάρτη 10  Οκτωβρίου στις 3:οο μμ. 

Η παρουσία όλων των ενδιαφερομένων φοιτητών
στα πρώτα μαθήματα είναι απαραίτητη.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.
Καλή χρονιά!

Ο διδάσκων
Γιώργος Λιαμάδης



www.industrialdesign-1.blogspot.gr  |  www.industrialdesign-3.blogspot.gr



__________________________________________________


ΑΛΛΑΓΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ  ΕΤΟΥΣ

από εδώ και πάνω σημειώσεις του 2018 - 2019

__________________________________________________





Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

conceptions of time | part 1

Ένα ακόμη δημιουργικό εξάμηνο φτάνει στο τέλος του. Με δύο εξαιρετικά projects: τα αποτελέσματα του "perceptions of identity" και του "conceptions of time" θα σας κοινοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε, ένα μέρος της ομάδας του Βιομηχανικού Σχεδιασμού 4 ποζάρει μπροστά σε κάποια από τα έργα της πρώτης παράδοσης. Έπεται συνέχεια!
Τατιάνα Αλτίνη
Ελευθερία Μανδρέλα
Αλέξανδρος Μπουρτζανάτζε
Χριστόδουλος Γρηγοριάδης
Ρόζα Φιλιππίδη

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

11ο μάθημα | κατασκευαστικά θέματα

Συζήτηση και σχολιασμός επάνω στις τελικές προτάσεις για την 3η εφαρμογή του εξαμήνου με τίτλο conceptions of time.

Ανατροφοδότηση σε θέματα σχεδιασμού και κατασκευής.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

10ο μάθημα | design freeze

Συζήτηση και σχολιασμός επάνω στις προτάσεις για την 3η εφαρμογή του εξαμήνου με τίτλο conceptions of time.

Ανατροφοδότηση και οριστικοποίηση των σχεδιαστικών προτάσεων.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

9ο μάθημα | ανατροφοδότηση

Συζήτηση και σχολιασμός επάνω στις αρχικές προτάσεις και τα προσχέδια για την 3η εφαρμογή του εξαμήνου με τίτλο conceptions of time.

Ανατροφοδότηση.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

8o μάθημα | ανατροφοδότηση

Συζήτηση και σχολιασμός επάνω στις αρχικές προτάσεις και τα προσχέδια για την 3η εφαρμογή του εξαμήνου με τίτλο conceptions of time.

Ανατροφοδότηση.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

έκθεση agro.design / καλλιεργώντας ιδέες







































Το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού με χαρά σας ανακοινώνει την έκθεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του "agro.design workshop / καλλιεργώντας ιδέες", στο modular design space "Wisedog", στη Λάρισα.

Γεωπονία και design συνδιαλέγονται μέσα από οκτώ αντικείμενα χρηστικού και εννοιολογικού χαρακτήρα, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τη διεπιστημονική συνέργεια φοιτητών των Τμημάτων Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Γεωπονίας του ΑΠΘ.

3 Τμήματα
10 τομείς και εργαστήρια
28 φοιτητές
22 καθηγητές και προσκεκλημένοι ομιλητές
8 επισκέψεις
90 ώρες εργασίας
8 υλοποιημένα πρωτότυπα αντικείμενα

...σε μία έκθεση για την καινοτομία.

4-20 Μαϊου 2018 | Wisedog | Σκυλοσόφου 3, Λάρισα

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

7ο μάθημα | ανατροφοδότηση

Συζήτηση και σχολιασμός επάνω στις αρχικές προτάσεις και τα προσχέδια για την 3η εφαρμογή του εξαμήνου με τίτλο conceptions of time.

Ανατροφοδότηση.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

6ο μάθημα | εκφώνηση 3ης άσκησης




Conceptions of Time

Η εκφώνηση της 3ης άσκησης που καλείστε να εκπονήσετε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ανακοινώθηκε, και έχει αναρτηθεί αναλυτικά στη δεξιά στήλη στο σύνδεσμο (ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β.Σ. 4 / 2η άσκηση | conceptions of time)

Ως εισαγωγή στη 2η άσκηση του εξαμήνου με τίτλο "Conceptions of Time" (Αντιλήψεις του Χρόνου):
- διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα βιβλία: "Παπαλάνγκι" (σελ.73-82) του Έριχ Σοερμαν, και "Πολιτισμός της Αυτοκίνησης: Design & Styling" (σελ.191-192) του Γ.Λιαμάδη 
- συζητήθηκαν εναλλακτικές διαγραμματικές αντιλήψεις της έννοιας του έτους
- παρουσιάστηκαν παραδείγματα αντικειμένων που σχετίζονται με την έννοια του χρόνου σε εικόνες και βίντεο
- ακολούθησε συζήτηση και καταιγισμός ιδεών (brain storming)

5ο μάθημα | παραλαβή κοπών & ολοκλήρωση κατασκευής γυαλιών

Έγινε παραλαβή και έλεγχος των κοπών σε laser. Ακολούθησε δοκιμαστική συναρμολόγηση των ξύλινων πλαισίων επάνω στον κοινό για όλους, τρισδιάστατα εκτυπωμένο σκελετό και πρόχειρη φωτογράφηση.

Υπενθυμίζω ότι τα ποσά του κόστους κοπής θα συγκεντρωθούν από τη Μαρία Π. την επόμενη φορά. Σε περίπτωση λάθους ή ατέλειας της κοπής επικοινωνήστε απευθείας με τον κ.Παντελαίο για την επανάληψη της διαδικασίας χωρίς χρέωση.

Τέλος, στην περίπτωση που επιθυμείτε να κρατήσετε στην κατοχή σας και τον τρισδιάστατα εκτυπωμένο σκελετό ωε ένα ολοκληρωμένο project (προσωπικά, προτείνω να κρατάτε στην κατοχή σας κάθε επαναλήψιμο έργο που κάνετε για το αρχείο - portfolio σας), επικοινωνήστε απευθείας με τον κ.Πραβίτα για να παραγγείλετε την τρισδιάστατη εκτύπωση.

____________________

στοιχεία επικοινωνίας:

Νίκος Παντελαίος
padeleos@otenet.gr
2310 323266

Στάμος Πραβίτας
stamos.p@otenet.gr
www.youmagine.com/stamos

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ανακοίνωση: αναβολή μαθήματος

Σας ανακοινώνουμε ότι το μάθημα της Τετάρτης 18 Απριλίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Η αναπληρωσή του θα γίνει μετά από μελλοντική συνεννόηση μαζί σας.

Η επόμενη συνάντηση είναι απευθείας την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου για την παραλαβή των γυαλιών και την εισαγωγή στο επόμενο, 3ο project του εξαμήνου.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

4ο μάθημα | ολοκλήρωση σχεδιασμού γυαλιών

Ολοκλήρωση της διαδικασίας σχεδιασμού των γυαλιών στο SketchUp. Τελικές διορθώσεις και οδηγίες για την κατάλληλη απεικόνιση και την αποθήκευση των αρχείων κοπής στον Η/Υ.

Αποστολή των αρχείων.