Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

μάθημα 1ο | εισαγωγή στην 1η άσκηση εξαμήνου

















εισαγωγή στην 1η άσκηση του εξαμήνου
Perceptions of Identity

Στο πλαίσιο του μαθήματος Βιομηχανικός Σχεδιασμός 4, καλείστε να σχεδιάσετε ένα ζευγάρι γυαλιά (σε μορφή επίπεδου σκελετού) με πλήρη εκφραστικη ελευθερία. Ο σχεδιασμός θα γίνει στο SketchUp και το ζευγάρι των γυαλιών κάθε φοιτητή(-ήτριας) θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί από κόντρα πλακέ πάχους 3 χιλιοστών σε αυτόματο μηχάνημα κοπής laser. 

Όλα τα ζεύγη γυαλιών θα σχεδιαστούν με βάση ένα τυποποιημένο πρότυπο σκελετό επάνω στον οποίο θα κουμπώνουν. Ο σκελετός αυτός θα είναι κοινός για όλους και είναι κατασκευασμένος από ειδικευμένο προσωπικό με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D priniting) . Εκπαιδευτικός στόχος της εφαρμογής είναι η εισαγωγή και εξοικείωση του φοιτητή (-ήτριας) με τις σύγχρονες τεχνολογίες σχεδιασμού μέσω Η/Υ και κατασκευής με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της αυτόματης κοπής με laser. 

Προσοχή:
1) Όπως φαίνεται στις παρακάτω σχετικές φωτογραφίες, οι δύο εσωτερικοί δακτύλιοι του πρότυπου σκελετού προεξέχουν. Αυτό που ια σχεδιάσετε θα πρέπει να κουμπώνει γύρω από τους δακτυλίους αυτούς ή και έστω μέσα από τους δακτυλίους αυτούς. Προφανώς, δεν μπορεί να διαπερνά τους δακτυλίους.
2) Τα γυαλιά σας θα πρέπει να σχεδιαστούν σε ξεχωριστό layer (tag) πάνω από αυτό του πρότυπου σκελετού που σας δίνεται, ώστε να μπορούμε να τα δούμε ξεχωριστά ή μαζί

Η εφαρμογή αυτή δε στοχεύει τόσο στις λειτουργικές και εργονομικές παραμέτρους, όσο στις εκφραστικές ποιότητες που μπορούν να προκύψουν από την ελεύθερη σχεδιαστική ανάπτυξη του θέματος. 

Μέσα από την ανάπτυξη του θέματος, οι φοιτητές/-τριες θα γνωρίσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες ψηφιακής κατασκευής (Digital Fabrication) όπως την τρισδιάστατη ετύπωση (3D printing) και την κοπή με λέιζερ (laser cutting)

β΄μέρος

- Εισαγωγή στην εντολή εισαγωγής φωτογραφίας (import / picture)
- Εισαγωγή στη χρήση επιπέδων (layers) (δημιουργία, ενεργοποίηση/απενεργοποίηση, προβολή/απόκρυψη επιπέδων)
- προσχέδια ιδεών
- διευκρινίσεις σχετικά με το project και τη διαδικασία


κατεβάστε το αρχείο του σχεδιασμένου πρότυπου σκελετού σε μορφή SketchUp πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου